Lentevuren

De transformerende kracht van het vuur

De oudste vermelding van Lentevuren in de paasperiode dateert al van 432 na nul; Sint Patrick arriveerde met pasen in 432 na nul in Ierland en zag daar grote vuren. Paus Zacharias noemt de lentevuren in een brief aan Bonifatius in 751 na nul.
Nadat de Christenen er niet in slaagden de lentevuren te verbieden werden ze gekerstend.
In het Christelijke paasfeest neemt de opstanding uit de dood een belangrijke plaats in, dat thema sloot perfect aan bij het Heidense thema waarin de natuur opstaat uit de dood van de winter en met de lente weer tot leven komt.
Het lentevuur (vuur en rook) zou voor vruchtbaarheid, gezondheid en voorspoed zorgen.
Mensen, vaak geliefden, sprongen door het vuur of werden (net als de veestapel) tussen twee vuren geleid. Soms werd het vuur rennend met fakkels over de akkers gedragen om de vruchtbaarheid en een voorspoedige oogst te stimuleren.
Hoe hoger het vuur hoe beter want het vuur stimuleerde de vruchtbaarheid van al het land dat door het vuur beschenen werd.
De vuren werden daarom vaak op heuvels ontstoken; de zogenaamde paasheuvel hier, of Osterberg in Duitsland.
Het paasvuur van Espelo heeft zelfs als grootste vuur het "Guinness book of records" gehaald.

Elders liet men ook wel brandende wielen van de heuvels afrollen:  hoe verder deze brandende wielen kwamen hoe beter de komende periode zou worden.
Een wiel van vuur symboliseerd het zonnewiel: de lentezon brengt de warmte die de aarde wederom vruchtbaar maakt.
Er werden ook wel bloemen in het lentevuur geworpen; een offerritueel voor een vruchtbare periode. Een andere traditie is het verbranden van een stropop in het lentevuur.
Deze stropop symboliseerd de winterkoning. De warmte van de lentekoning overwint de winterkoning. Ook vonden er wel schijngevechten plaats tussen de winterkoning (Koning Hulst) en de zomerkoning (koning Eik) waarbij de winter natuurlijk werd verslagen en verjaagd. In andere streken had men een Lentekoning en een Lentekoningin.
De lentevuren of paasvuren gaan terug op een eeuwenoude heidense traditie.
Tegenwoordig zijn het vaak vreugdevuren om de lente te verwelkomen doch deze vuren hadden vroeger meer betekenissen. Het vuur werkt transformerend; het verdrijft de kou en de winter en stimuleerd de warmte, vruchtbaarheid, gezondheid en voorspoed...

Paasvuur in Eibergen

Op 27 maart 2016 was er weer een flink paasvuur in Eibergen.



Op de Facebookpagina van www.PaasvuurEibergen.nl staat een leuk stukje over de heidense oorsprong van de paasvuren en de geschiedenis van het paasvuur in Eibergen en omstreken. Doordat er ook veel afval tussen het brandhout zat kwamen de paasvuren tegen het einde van de 20ste eeuw onder druk te staan. Een algeheel verbod was onhaalbaar dus stelde de gemeenten strengere voorschriften op waaraan de paasvuren moesten voldoen. Daardoor onstonden er rond het onsteken van de paasvuren ook kosten, zoals o.a. het regelen van een vergunning. In Eibergen vroegen ze daarom een bijdrage van 1 euro.



Rond 20:30 uur waren er ruim 2000 mensen op het paasvuur afgekomen, waaronder ook veel gezinnen met kinderen. Van de heidense oorsprong van de paasvuren was natuurlijk niets te merken. Het was gewoon genieten van een enorm vuur, lekker muziekje erbij en ook voor eten en drinken was gezorgd!
Een zeer geslaagde avond dus!

Aanbevolen  websites


 


Jaarfeesten



Links